Menu Filters
   

Baelen

Aan de poort van de Venen, tussen coulisselandschap en bossen

En halfweg tussen de stadjes Limbourg en Eupen ligt het zeshonderd jaar oude dorpje Baelen. Zijn naam zou ontleend zijn aan het Keltische « bal » (aan de rand, oever) en « en » (rivier), duidend op de geografische ligging van het plaatsje.

De dorpjes Baelen en Membach zijn op het uiterste van het Hertogenwald en het coulisselandschap van het Herveland gelegen. Een prachtig landschap spreidt zich hier tentoon, een landschap van contrasten met boomgaarden in het noorden, het uitgestrekte Hertogenwald in het zuiden en in het midden twee karaktervolle landelijke dorpjes aan de poort van de Venen.

Het bouwkundige erfgoed van Baelen krijgt extra glans dankzij de ‘église Saint-Paul’ en haar typische schroefvormige toren. De kerk van Membach, gewijd aan Sain-Jean Baptiste wordt gekenmerkt door een uivormige klokkentore.

De deels op het grondgebied van Baelen-Membach gelegen Stuwdam van de Gileppe is ongetwijfeld een toeristische bezienswaardigheid. De 78 meter hoge panoramatoren bevat een informatiecentrum en een voortreffelijk restaurant en brasserie. Vandaag zijn de Stuwdam van de Gileppe met zijn monumentale leeuw en het meer vooral een aantrekkelijke bestemming voor toeristen en streekbewoners op zoek naar wandelen, rust en natuur !

Het prachtige natuurlijke erfgoed van Baelen-Membach mag zeker niet worden vergeten. Deze landschappen kan men ontdekken aan de hand van verschillende bewegwijzerde routes, door lieftallige dorpjes en langs prachtige vergezichten. Het is de afwisseling van landschappen die deze dorpjes zo aantrekkelijk maakt: op amper enkele kilometers komt men van het typische coulisselandschap in het groene woud en belandt men uiteindelijk in de Venen.

Te voet, op de fiets, alleen of met familie… absoluut een (her)ontdekking waard !