Menu Filters
   

Visserij op de Vesder

"De Vesder...? Soms een ravijn, vaak een tuin, altijd een paradijs!" - Victor Hugo

Het vissen in het onderbekken van onze rivier, de Vesder, kent een enorm succes bij toeristen (die soms van zeer ver komen) en lokale bewoners.

In het hydrografisch onderbekken van de Vesder zijn er verschillende visparcours die beheerd worden door talrijke vissersverenigingen, waaronder de Ligue Royale des Pêchers de l'Est (LRPE) en de Royale Association des Pêcheurs de Pepinster  (RAPP):

• De LRPE beheert het parcours op de Vesder in Baelen, Limburg en Verviers, alsook enkele visvijvers (Mangombroux,...) - totaal van 16,6 kilometer in lijn aan open visserijzones)

• De RAPP beheert het parcours op de Vesder en de Hoëgne in Pepinster, alsook de visvijver "Doux Fonds".

Opdat u in alle veiligheid en rust zou kunnen vissen, wordt u verzocht om over een visverlof van het Waalse Gewest te beschikken en meer bepaald van de LRPE of van de RAPP, hetzij van allebei in functie van de plaats waar u wenst te vissen. Al deze vergunningen kunnen aangekocht worden in ons Huis voor Toerisme van het Land van de Vesder.

Hieronder volgen enkele technische kenmerken van onze rivier in functie van de verschillende delen van de parcours:

- In het stroomopwaartse gedeelte van het parcours, tussen Eupen en Membach, is de Vesder zuur en arm. De forel is er zelden groter dan 30 centimeter, maar is wel talrijk aanwezig zodat men er regelmatig tientallen vissen aan de haak kan slaan. De liefhebbers van "natuurparcours" zullen hun geluk kunnen beproeven op de sector nr. 0, die in schil contrast staat met het stedelijke kader van de stad Eupen.

- Meer stroomafwaarts, van Goé tot Verviers, kronkelt de rivier langs kalkachtige rotsen en wordt ze rijker. De forel is er groter en het komt niet zelden voor dat er vissen gevangen worden die meer dan 50 centimeter meten (tot zelfs 75 cm in extreme gevallen). In dit deel van de Vesder treft men ook vlagzalmen aan, waarvan de populatie opnieuw van jaar tot jaar aan het toenemen is na een forse daling midden de jaren 2000. Indien u op zoek bent naar minder verstedelijkte sectoren, moet u zeker gaan vissen in de zone van Perkiets (nr. 1), de zone stroomopwaarts van Dolhain (nr. 5), de zone van het Préventorium (nr. 11 en 12) of die van de "Cheminots" (V-D3).

- Indien u ten slotte ook de parcours tussen Verviers en Nessonvaux wil ontdekken, die behoren tot de Royale Association des Pêcheurs de Pepinster,  weet dan dat er voortaan een visserskaart "Partnerschap L.R.P.E./R.A.P.P." bestaat die het mogelijk maakt om te vissen volgens het no-kill principe op de parcours "Vesder" van beide verenigingen, en dit voor € 90/jaar (in plaats van € 125 voor de volledige kaarten).

Wij wensen u veel plezier en staan steeds ter beschikking voor om het even welke bijkomende informatie!

Het team van het Huis voor Toerisme van het Land van de Vesder