Contact

Baelen

Aan de rand van de Venen, tussen bossen en coulisselandschappen

Het dorpje Baelen ligt halverwege tussen de steden  Limbourg en Eupen. Het bestaat in totaal al elf eeuwen lang! De naam is afkomstig van het Keltische ‘bal’ (aan de boord) en ‘en’ (rivier). De geografische situatie van het stadje blijkt dus duidelijk uit de naam.

De dorpjes Baelen en Membach, gelegen aan de rand van Hertogenwald en het coulisselandschap van Herve, hebben een weelderig landschap met een contrast tussen de boomgaarden van het noorden, het immense Forêt des Ducs in het zuiden en, centraal, een karaktervol landelijk gebied aan de poorten van de Venen.

Het architecturale erfgoed van Baelen wordt opgeluisterd door de Sint-Pauluskerk en zijn zeer kenmerkende, gedraaide klokkentoren (gekend onder de naam ‘clocher tors’). De kerk van Membach, gewijd aan Sint-Jan Baptist, springt in het oog door het dak met een ui.

De  Gileppestuwdam  ligt deels op het grondgebied van Baelen-Membach . Ze is een niet te missen toeristische bezienswaardigheid. De panoramische toren is 78 meter hoog en herbergt een informatiecentrum en een uitstekende brasserie/restaurant. Vandaag is de Gileppestuwdam, zijn monumentale leeuw en het meer een trekpleister voor heel wat bezoekers (toeristen en bewoners) die op zoek zijn naar wandelingen, rust en natuur!

En dan hebben we het nog niet gehad over het  schitterende natuurlijke erfgoed  van Baelen-Membach. U kunt de landschappen ontdekken via verschillende wandelroutes, langs mooie gehuchten en prachtige uitzichtpunten, of tijdens een bezoek aan het natuurpark van het Arboretum. De diversiteit van de landschappen bepaalt de rijkdom van de gehuchten; op enkele kilometers gaat u van het typische coulisselandschap van Herve naar de groene bossen om uiteindelijk uit te komen in de  Venen.

Leuk met de voet of te fiets, alleen of met het gezin!

Onze andere gemeentes

Dison

Tussen stad en platteland In het hart van Dison geeft het opmerkelijke standbeeld van Catherine Fourniau een moderne toets aan het mooie voorhof van de

Verder lezen »

Limbourg

Een stad die in een museum thuishoort Limbourg ligt in de buurt van de Gileppestuwdam en het Hertogenwald. Limbourg prikkelt de nieuwsgierigheid van toeristen  met zijn

Verder lezen »

Verviers

Van het zachte goud tot het blauwe goud Verviers ligt in het hart van de Blauwe Ardennen en heeft een industrieel verleden dat ‘het zachte goud’

Verder lezen »