Les bonnes bouquettes
Beschrijving
Bouquettes zijn pannenkoeken gemaakt van boekweitmeel, oorspronkelijk uit Luik, die traditioneel werden gegeten op kerst- en oudejaarsavond. Het recept voor bouquettes is enigszins gevarieerd. Het verschilt ook van streek tot streek.
In Verviers staat de bouquette bekend als een “armeluispannenkoek”, zonder ei, zonder rum, zonder sultana's of krenten...
Cost
Category
Dessert
Season
Winter
Difficulty
Recipe
500gr boekweitmeel ;
500gr tarwebloem ;
50gr gist ;
1L warm water ;
25 g reuzel;
Een beetje boter;
Suiker of bruine suiker (optioneel).
Bereid het deeg:
Meng het boekweitmeel en tarwemeel in een kom. Voeg een snufje zout toe.
Los in een andere kom 50 g gist op in een beetje warm water. Giet in de eerste kom langzaam het water en gistmengsel bij het meel. Klop stevig, terwijl je lauw water toevoegt, tot je een soepel deeg zonder klontjes hebt (maximaal 1 liter lauw water). Laat het deeg rijzen op een vrij warme plaats (het moet in volume verdubbelen).
Meng voor het koken de boter en reuzel. Smelt lichtjes.
Kook de boûkètes :
Verwarm in een pannenkoekenpan (op zijn best) een klontje van het boter- en reuzelmengsel. Terwijl u het vocht van het beslag erbij giet, blijft u de pan draaien. Als de crêpe klaar is, houd hem dan warm op een bord. Bestrooi met bruine suiker of suiker naar smaak. Herhaal dit voor elke boûquète.
In plaats van direct te bestrooien met bruine suiker of suiker na het koken. Je kunt bestrooien met lichte of donkere bruine suiker vlak voor het warm opdienen!
koffie, glühwein